FANDOM


Liljeholmen in color

Nya kvarter vid vattnet.

Liljeholmen är en stadsdel i Stockholms stad, som hamnat i fokus på sistone. Det är ett stort stadsutvecklingsprojekt, och ett område som genom närheten av Södermalm kan bli en förlängning av innerstaden.

Liljeholmen är redan idag en viktig knutpunkt för kollektivtrafiken. Här möts Tunnelbanan och Tvärbanan, samt ett stort antal busslinjer. Pendeltåg finns i Årstaberg.


Området idagEdit

Liljeholmen är ett ställe som genomgått en stor förändring de senaste åren. Från att ha mest bestått av pankeringar och punkthus har Liljeholmen kompletterats med bland annat en galleria, en bussterminal, och nya bostäder.

Ett stort stadsutvecklingsprojekt sker även öster om Södertäljevägen, som innefattar områdena Liljeholmskajen, Årstadal, och Marievik. Detta projekt innebär bland annat 4 st. höghus med 24 våningar, och ett med 30 våningar.

Dagens planer Edit

Det finns flera planer på att bygga i Liljeholmen.

Södertäljevägen är idag ett stort sår som delar Liljeholmen i två delar. Staden har planer på att göra om vägen till en boulevard, vilket också är den enda rimliga lösningen för att skapa ett integrerat Liljeholmen Dock så kommer detta enligt planen inte genomföras förrens statsutvecklngsområdet Liljeholmskajen har blivit färdigbyggt.

Ett annat projekt är att utveckla Lövholmen, ett gammalt industriområde nordväst om tunnelbanestationen. Det bör gå att skapa en levande och urban statsdel här där man integrerar gamla industribyggnader med nyskapande arkitektur. Detta blir dock först möjligt efter att Cementa, som idag har verksamheter i området, flyttar

VisionerEdit

Det finns flera angelägna saker som bör genomföras för att Liljeholmen ska bli ett mer urbant område.

  • Man borde bygga längs med Liljeholmsbron där det idag finns parkeringar, för att skapa en naturlig koppling mellan Hornstull och Liljeholmen. En hiss för fotgängare och cyklister kan byggas för att skapa naturlig transport mellan bron och dom nya kvarteren
  • Nybohov består idag av punkthus, samt stora parkeringsutrymmen. Här finns utrymme för exploatering.
  • På längre sikt kan det krävas att Nybodadepån exploateras för att skapa en urban koppling mellan Liljeholmen och Aspudden/Midsommarkransen.
  • Nya Operan och Nobelcentret, ett nytt scenhus.
  • Eriksdalsbron, en ny bro över Årstaviken.
  • Magentalinjen, en tunnelbanelinje mellan Liljeholmen och Västra skogen.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.